Kom jij er uit?

Goed initiatief

Met een goed initiatief wil onze overheid laten zien dat schaamte voor schulden niet hoeft. Schaamte is namelijk een grote belemmering voor het zoeken naar oplossingen terwijl die er voldoende zijn. Met de pakkende slogan ‘Kom jij er uit’ spreekt men aan op de herkenbaarheid van de situatie waarin schuldenaren laten zien dat hulp te vinden is. Diverse mensen vertellen over hun traject en hoe zij nu weer perspectief hebben op een leven zonder schulden.

Goed voorbeeld

Een van de verhalen is van Jantiene Berg, mede-eigenaar van hotel Stroom in Rotterdam. Een succesvolle onderneming die door de corona crisis is gefailleerd. Jantiene is een welbespraakte vrouw die goed kan vertellen en open is over de struggle die ze heeft gevoerd in aanloop naar het faillissement.

Echter daarmee geeft zij ook aan dat het faillissement een goede oplossing is voor haar schuldenproblematiek. Dat is echter niet voor elke ondernemer zo. In haar situatie is er sprake van een BV, een rechtspersoon. Voor alle eenmanszaken (waar de Zzp’er ook onder valt) en de vennootschap onder firma, geldt dat de ondernemer in privé aansprakelijk is voor de schulden uit de onderneming. Bij een faillissement gaat de ondernemer derhalve privé failliet. Na beëindiging van het faillissement wegens gebrek aan baten herleven de schulden voor de privépersoon en is de schuldenlast niet opgelost.

Goede hulp mogelijk

Voor ondernemers met een eenmanszaak of vof zijn er mogelijkheden voor een schuldenregeling waarbij uitzicht is op een schuldenvrije toekomst, met of zonder onderneming. Meldt je daarvoor bij je gemeente of bij een erkend schuldhulpverleningsbureau, zie daarvoor de ledenlijst van de NVVK (https://www.nvvk.nl/onze-leden) . Wij hebben veel ervaring met schuldenregelingen voor ondernemers en helpen u graag verder. Zo kom jij er ook uit!