Trek op tijd aan de bel

Deze ondernemer wil liever niet met zijn naam genoemd worden. Daarom vertellen we zijn verhaal vanuit zijn perspectief.

Het zal je maar overkomen: je klopt voor schuldhulpverlening aan bij de gemeente en neemt direct een plan voor verbetering mee. Maar de ambtenaar in kwestie weet van tevoren al dat je plan afgewezen gaat worden. Wat moet je dan? Het overkwam een 57-jarige marktkoopman. Hij wil zijn verhaal vertellen om andere ondernemers te waarschuwen: “Trek op tijd aan de bel en stop er op tijd mee. Voor je het weet, kom je er niet meer uit.”

“Ik ben al 34 jaar ondernemer. Samen met mijn vrouw runde ik de zaak. Dat het zo mis kon gaan, had ik nooit verwacht. We hadden nooit financiële problemen. Het begon allemaal toen ik 15 jaar geleden ziek werd. Ik werd geopereerd, maar dat ging fout, waardoor ik een jaar noodgedwongen thuis zat. Mijn vrouw kon alleen de marktwagen niet aan. Dus kocht ik een winkelpand, zodat we een vaste locatie hadden. Achteraf gezien had ik dat nooit moeten doen. Het was crisis in die tijd en elke dag moesten we geld bijleggen. De verliezen liepen hoger op en we konden de rekeningen niet betalen. Langzamerhand verschenen de eerste deurwaarders aan de deur.”

Hier had ik niks te zoeken

“Ik had een plan bedacht om de rekeningen af te kunnen betalen: ik wilde het pand verkopen en met de overwaarde een aflosregeling treffen. Toen ik met dat plan bij de gemeente kwam om extra hulp te krijgen, zei die ambtenaar vrijwel direct dat hij best naar het plan wilde kijken, maar dat hij het toch ging afwijzen. Waarom hij dat zei, weet ik nog steeds niet, maar het voelde als een klap in mijn gezicht. Ik ben meteen vertrokken. Hier had ik duidelijk niks te zoeken.”

Wat dat betreft is het hele schuldensysteem in Nederland waardeloos.”

Vernederend

“We bleven een paar jaar in die situatie zitten. We werkten 50 tot 60 uren per week om het hoofd boven water te houden. Maar de ene rekening stapelde zich bovenop de andere. Betaal je niet? Dan komt er een deurwaarder langs, die je vervolgens ook weer moet betalen. Ben je een week te laat met de rekening voor het gas, water en licht? Veertig euro erbovenop. En zo gaat het maar door. En natuurlijk heb ik gebeld naar de deurwaarders, hoe vernederend dat ook was. Maar dan komt zo’n zaak voor de rechter en ben je dáár weer kosten aan kwijt. Wat dat betreft is het hele schuldensysteem in Nederland waardeloos.”

Verstoppen op de wc

“Het was uitzichtloos. We sliepen amper, we waren moegestreden. We hadden zoveel stress. Ik kreeg er hartproblemen van. Mijn vrouw zei in die tijd eens tegen me in de auto: ‘parkeer ‘m daar maar tegen die boom aan. Dan zijn we overal vanaf’. Zo wanhopig waren we. Maar we hebben twee dochters. We moesten door. Mijn vrouw en ik hebben elkaar er doorheen gesleept. Maar het hele gezin leed eronder. We konden amper de boodschappen betalen en leefden ver onder het minimum. Kaas hebben we maanden niet gekocht. Veel te duur. Parkeerde er een zwarte luxe wagen voor de deur en waren mijn vrouw en ik niet thuis? Dan verstopte onze dochter zich op de wc om maar niet open te hoeven te doen.”

Jullie moeten me helpen

“Uiteindelijk ben ik weer naar de gemeente gestapt. Ik heb gezegd: jullie moeten me helpen. Anders komt het niet goed. Gelukkig trof ik toen een vriendelijke ambtenaar die hielp bij het opstellen van een rapport over mijn bedrijf. Ik had een levensvatbare onderneming en daardoor kwam ik in combinatie met mijn leeftijd in aanmerking voor een ouderenregeling. Dat was in ieder geval opgelost. Voor de schulden kwam Jeanette Kram in beeld.”

Als we Jeanette nodig hadden, was ze er gewoon. Altijd. Zij zorgde voor rust.

Gigantische opluchting

“Jeanette heeft ons fantastisch geholpen. Ze heeft eerst alle schulden op een rij gezet en toen iedereen aangeschreven met de vraag om te stoppen met manen. Want anders zouden wij in de schuldsanering terechtkomen of een faillissement aanvragen. En dat hielp. Ze stopten. Dat was zo’n gigantische opluchting. We konden eindelijk normaal slapen. Als we Jeanette nodig hadden, was ze er gewoon. Altijd. Zij zorgde voor rust. Uiteindelijk zijn we samen met Jeanette toch naar de rechtbank gestapt, want één schuldeiser wilde niet meewerken. Toen de rechtbank ons in het gelijk stelde stonden we met het hele gezin van opluchting te huilen in de keuken. Eindelijk konden we aan de slag met afbetalen.”

Ga met de billen bloot

“We hebben altijd hard gewerkt. Door zo’n stomme ziekte en achteraf slechte investering kan je in grote problemen komen. Je hoopt iedere keer: als ik maar zuinig ben, dan komt het goed. Je bedrijf is immers je kindje. Daar neem je niet zomaar afscheid van. Toch zou ik iedere ondernemer aanraden: ga met de billen bloot. Laat je bedrijf doorlichten, en stop op tijd, voordat het te laat is. Vraag hulp aan. Je kunt beter van het minimum leven en lekker met je onderneming bezig zijn, dan thuis op de bank in de schuldsanering zitten.”

Nutella

“Hoe het nu gaat? We leven nog steeds zuinig want wij zitten qua inkomen op het minimum. We betalen onze schulden. Het gaat niet zo snel, maar we betalen ze tenminste. Maar toen mijn dochter laatst vanuit de winkel belde of ze chocopasta mocht kopen en ze vroeg of ze de goedkoopste moest nemen, zei ik: Nee meid, neem jij maar lekker Nutella mee. Het klinkt klein, maar het voelt voor ons als een grote overwinning.”