Ja, het kan opgelost worden

Je bent creatief, afgestudeerd aan een kunstacademie en hebt veel leuke klussen. Maar je hebt ook last van depressies, bent uiterst perfectionistisch, blowt veel en hebt vanuit je studententijd een flinke berg met schulden. Het is niet gek dat deze 35-jarige ondernemer op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zag.

“In 2016 heb ik daarom uiteindelijk toch maar hulp gezocht. Een hele stap. Ik was het overzicht en de controle totaal verloren. Verzoop echt in mijn problemen. Ik was al een paar jaar afgestudeerd en aan het werk, maar voor de schulden die ik als student had opgebouwd bleef ik weglopen. In een wereld waar veel in wordt gedronken en geblowd was ik mezelf kwijtgeraakt. Ik had last van allerlei persoonlijke problemen en zoveel geld uitgegeven aan dingen die eigenlijk helemaal niet belangrijk waren. Ik had last van depressies, waardoor ik nog meer ging blowen. Het werd een soort cirkel. Ook mijn perfectionisme zat me in de weg. Als één ding niet goed ging, dacht ik gelijk dat alles fout ging en fout was. Ik probeerde mijn creatieve kant vast te houden, maar zag alles niet heel positief in. Het was flink bewolkt zeg maar.

Echt mijn probleem, toch bleef ik ervoor weglopen

Toen het echt niet meer ging en ik een uitkering aanvroeg, kwam ik via een ondernemerscoach terecht bij Kram & Meersma. Jeanette Kram kwam bij mij thuis om kennis te maken en alles door te nemen. Door de uitkering en de hulp van Jeanette werd ik rustiger. Financieel ging het beter, maar op persoonlijk vlak had ik het lastig. Echt lastig. Ik was in staat om mijn eigen geld te verdienen, maar kon toch niet aan mijn verplichtingen voldoen. Dat gaf me een schuldgevoel en het maakte me onzeker. De schulden waren echt mijn probleem, ik had ze immers zelf veroorzaakt. Toch bleef ik ervoor weglopen.

Overzicht terug

Jeanette hielp me goed. Ze maakte een overzicht van de schulden die ik had en nam contact op met de schuldeisers. Hielp me bij regelingen en wist alles over de wet- en regelgeving. Langzamerhand kreeg ik het overzicht weer terug. Dit is dan ook geen traject dat zo 1, 2, 3 klaar is. Het is een lang proces. Gelukkig kwam Jeanette regelmatig bij me langs.

Schuldenvrij en volop aan het sparen

Na twee jaar werd ze ook mijn bewindvoerder. Stonden we daar samen voor de rechter. Dat zag ik als een groot verlies, maar ik wist ook dat het moest gebeuren om mijn problemen op te lossen. Jeanette hielp me echt de goede kant weer op. Inmiddels ben ik dan ook schuldenvrij en volop aan het sparen. Daar ben ik zo blij mee. Alles gaat weer goed. Ook het ondernemen. Ik heb al veel nieuwe opdrachten. Dat ik kon blijven ondernemen was belangrijk voor me. Het werk dat ik doe vind ik het leukste om te doen en ik had geen zakelijke schulden. Het ging veelal om achterstallig huur en bijvoorbeeld verzekeringen. Stap voor stap wil ik nu alles weer zelf kunnen. Dat is spannend, maar ik word er door Jeanette goed bij geholpen.

Weer baas van mijn eigen leven

Ik ben inmiddels echt een nieuwe, verbeterde versie van mezelf. Ben positiever geworden, meer gaan knokken voor dingen. Die positieve flow geeft energie. De hulp van Jeanette heeft me het juiste duwtje in de rug gegeven, waardoor ik inmiddels weer baas van mijn eigen leven ben. Ik zie de toekomst weer rooskleurig in, helemaal voor een creatieveling. Ik ben van een zwartgallig, negatief jochie veranderd in een heel andere man. Ik heb weer de controle over mezelf en de dingen die ik doe. En mijn onderneming begint weer te groeien, mede doordat ik een stuk commerciëler ben gaan denken.

Wiskunde gaan studeren

Ik krijg nu nog hulp bij het beheren van mijn budget, ook omdat ik slecht in boekhouden ben. Ik vind dat echt niks, maar heb cijfers wel altijd fascinerend gevonden. Daarom ben ik recent wiskunde gaan studeren. Ik heb echt alles opnieuw geleerd en ben gewoon begonnen met optellen en aftrekken en ouderwetse staartdelingen. En kijk nu!

Sta open voor hulp

Wat mensen niet moeten vergeten is dat er altijd mensen zijn die je problemen kunnen én willen oplossen. Ze willen je dolgraag helpen, als je er maar voor openstaat. Geef daarom niet meteen een ander de schuld, maar kijk serieus en kritisch naar jezelf. Ook al doet dat pijn en is dat moeilijk. Het begint allemaal met het toegeven van je fouten. En onthoud dat je probleem niet meteen opgelost is, het is een lang proces. Maar als je daarna eenmaal schuldenvrij bent, ben je zo blij en opgelucht. Dan was het het allemaal waard.”